lördag 24 oktober 2009

Hallontoscakaka och dåligt minne.


Häromkvällen kom min vän Niklas hem till mig och var kaksugen, resultatet blev den här skapelsen, som smakade som en blandning av hallonpaj och toscakaka. Knäckigt och gott, men alldeles för lätt att föräta sig på... Kombinationen mjuk kaka och syrliga hallon under ett toscaknäckkokostäcke var farligt lyckad.
I veckan gjorde jag även tre frukttårtor på beställning, men som så ofta glömde jag fota dem innan jag packade in dem. Det var vegovarianten på klassisk frukttårta: sockerkaksbottnar med vaniljkräm, hallonsylt och hallonblåbärsmousse, garnerade med frukt och flagad mandel, men som sagt, dåligt minne - inga foton. Men nästa vecka ska det bakas födelsedagstårta, och kanske också smörgåstårta till kalaset, och då ska det fotas!

tisdag 20 oktober 2009

Choklad (igen).


I fredags hade jag några vänner på middag och då bjöd jag förstås på tårta. Den här skapelsen består av browniebotten med rostade hasselnötter, vaniljkräm, mangomousse och massor av mörk chokladtryffel.
Chokladtryffel är något jag använder mycket, den är perfekt som fyllning i tårtor, eller som glasyr som på bilden. Om man gör den lite hårdare kan man dessutom göra tryffelpraliner, gärna smaksatta med till exempel whiskey eller kanel. Perfekt att slänga ihop om man behöver ha en present med sig någonstans...

tisdag 6 oktober 2009

Gott med gott samvete!


Den här bloggen skapade jag för att det är så tråkigt att man som vegan sällan kan fira med tårta. Jag bakar veganska tårtor med målsättningen att de ska vara som "vanliga" tårtor. När jag själv har gäster bjuder jag alltid på veganska bakverk, och ofta är det inte ens någon som märker något! Vissa blir förstås misstänksamma om man säger att det är bakat utan grädde och ägg, men de brukar bli både övertygade och förvånade så snart de smakat.

Jag har tänkt använda bloggen till att lägga upp bilder på tårtor och bakverk jag gjort, mest som inspiration men ibland även med recept. Vill ni beställa en tårta är det bara att höra av sig! Jag bakar precis som ni önskar, men tipsar förstås också om goda smakkombinationer.
Kladdkakan på bilden bakade jag häromveckan, den blev precis så där seg och god som en kladdkaka ska vara. Återkommer snart med mer läckerheter!